2011. szeptember 9., péntek

Szeptember 13. - Hagyományos rajzanimáció: életre kelnek a firkák!

Az első keddi / KEDD-es alkalommal a hagyományos rajz- és festményfilm-készítés mikéntjével ismerkedünk meg egy közel hatvan perces filmvetítésen és egy szakmai-baráti beszélgetésen keresztül. A válogatás durván az elmúlt ötven év rajzfilmterméséből szemezget Macskássy Gyulától Tóth Pajáig, a Pannónia Filmstúdiótól a világhíres National Film Board of Canadáig, a cannes-i Aranypálmától az Oscar-díjig bezárólag. A délután folyamán az ilyen- olyan felületre, papírra, rajztáblára, cellre vetett vonalakból a legkülönfélébb alakok gazdag arzenálja fog megelevenedni. A program egyik kihagyhatatlan darabja a remélhetőleg sokak által ismert A légy, Rofusz Ferenc Oscar-díjjal elismert klasszikusa. A rendező, aki a délután meghívott beszélgetőtársa, azt ígérte, hogy elhozza legújabb filmjét is, az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a Gyermekzsűri díját kiérdemlő Ticket című munkát is.

A beszélgetés kulcsszavai: a hagyományos animációs filmkészítés kihagyhatatlan lépcsőfokai (mi fán terem az a szinopszis, mi a különbség az irodalmi és a képes forgatókönyv között), ki az az animátor, milyen trükköt hajt végre a trükkoperatőr, miért veszik fel kockánként a filmet, mi a különbség a pose-to-pose és a straight ahead animáció között és mitől speciális Rofusz kedvelt technikája, a háttéranimáció és vajon miért látunk egyre kevesebb hagyományos technikával készülő rajzanimációt? A rajzfilmkészítés műhelytitkai mellett Rofusz minden bizonnyal mesélni fog nekünk az animációs rövidfilmeknek járó Oscar- díj és a magyar animáció aranykora ominózus jeleneteiről és ha minden igaz, maga az aranyszobrocska is tiszteletét teszi a KINO Moziban a KEDD Stúdió animációs filmklubján, szeptember 13-án, kedden délután 4-kor.


1 megjegyzés:

  1. Szép. A kis vonalember eszembe idézte George Dunning Repülő emberét. Úgy kapaszkodik ez itt a térben, mint amaz a levegőben.

    VálaszTörlés