2012. február 15., szerda

Macskássy Gyula-emléknap


100 éve született a magyar animáció atyja
Macskássy Gyula a harmincas évek elején kezdte pályafutását, és noha Magyarországon már jóval az ő működése előtt is születtek animált filmkísérletek, mégis őt tartjuk a magyar animáció atyjának. Személye és munkássága folytonosságot jelentett a világháború előtti és az államosítást követő filmgyártás időszaka között. Első magánstúdióját Halász Jánossal (azaz John Halassal) és a később karikaturistaként dolgozó Kassowitz Félixszel közösen alapította. A ’48-as államosítást követően a már kizárólag Macskássy Gyula vezetésével működő animátor-stábból (köztük pl. Dargay Attilával) néhány év átmeneti állapot után megszületett a Pannónia Filmstúdió, amely pár évtizeddel később az animáció fellegvárává nőtte ki magát.

A hatvanas évektől kezdve Macskássy Gyula neve elválaszthatatlan Várnai György karikaturistáétól, aki filmjeinek társalkoója volt - a fenti képen ők ketten láthatóak.


Az Örökmozgó Filmmúzeum a hónap utolsó szombatján, február 25-én matinéprogrammal, vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött emléknapot szentel animációs klasszikusunknak. És ahogy az a programplakátból is kiderül, csuda dolgok várhatóak!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése