2012. szeptember 3., hétfő

PRIMANIMA 2012!

Új nemzetközi animációs filmfesztivál születik hazánkban. Idén az október 28-i Animáció Világnapja nem csupán egy napig fog tartani… sőt!



A nemzetközi animációs szervezet, az ASIFA Hungary szokásos módon elhozza nektek a legfrissebb animációs rövidfilmeket a nagyvilágból, de mellettük versenyt is szerveznek az animációs filmszakma legfiatalabb alkotói, az animációs filmkészítést éppen elsajátító diákok és az első filmjeikkel a világban most debütáló rendezők munkáinak. A versenyprogrammal bővülő animációs szemlére, a PRIMANIMA Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválra diákfilmek, diplomafilmek és elsőfilmek kategóriájában várják a haza és a külföldi animációs alkotók, iskolák és stúdiók nevezéseit. A PRIMANIMÁT október 25. és 28. között Budaörsön rendezik meg

A fesztivállal kapcsolatos további részleteket, a fesztivál bemutatkozását itt lehet elolvasni. A PRIMANIMA Budaörs Önkormányzata és az Illyés Gyula Gimnázium Alapítvány támogatásával valósul meg. A fesztivált az ASIFA Hungary rendezi.

2012. június 15., péntek

Párbajra fel!

Író vagy? Tele vagy történetekkel, frappáns sztorikkal? Az írott szöveget rögtön magad előtt látod? Szeretnéd mindezt animációs filmen megvalósítani? Szeretnél találkozni egy kreatív animációs alkotóval, mert már „csak" a képi megvalósítás hiányzik? Jelentkezz a Párbajra!

Animációs tervező vagy? Ontod magadból a figura- és látványterveket, bravúros képi megoldásokat? Kisujjadban vannak az animáci ós technikák? Már „csak" egy jó forgatókönyv hiányzik? Jelentkezz a Párbajra!
 
 

2012. június 9., szombat

2012. május 19., szombat

Rajzfilmek gyereknapra – Macskássy-filmek otthonra



A KEDD Stúdió idén másodszorra rendezi meg az AEGON–KEDD Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet május 27-én. Az idei Rajzfilmünnep programjában magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, valamint rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfajban. A magyarok mellett holland, észt, dán, lengyel és francia filmek is műsorra kerülnek.
A rajzfilmünnep alkalmából a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésének századik évfordulójára a MaNDA egy különleges DVD-sorozattal jelentkezik. A digitálisan felújított mesefilmekből és egyedi alkotásokból összeállított széria első lemezén többek között a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, a Két bors ökröcske, az Erdei sportverseny, a Ceruza és radír, és más, rég nem látott kisfilmek válnak mindenki számára elérhetővé.

2012. április 19., csütörtök

Április 24. – Elrugaszkodni a valóság talajáról

A való világ, kisrealizmus, valós személyek problémái, élete, helyszíni riportok – kb. ezekre asszociálunk, ha azt halljuk, hogy dokumentumfilm – és persze remélhetőleg nem arra, hogy dögunalom, szürkeség, depresszív szociográfiai esettanulmányok. Fantasztikus világok, soha nem látott figurák, grafikai kreálmányok, szürreális átalakulások - ezek pedig az animáció hallatán ugranak be, így a félév végén talán már mindannyiónknak. Hogy ez a két, egymástól fényévekre lévő filmes praxis hogyan találkozik? Kiderül az utolsó tavaszi alkalommal: azaz KEDD-en a KINO-ban! Levetítjük a már egyszer tavaly is beígért amerikás filmet, az Ah, Amerikát!, melyben valódi dokumentumfelvételek keverednek a rajzanimációval, tehát egy igazi állatorvosi lónak tekinthető az animációs dokumentumfilmek háza tájáról. Vendégeink az „animációs dokumentumlegenda" rendezője, Orosz István lesz, továbbá Szalay Péter, aki egy „valódi" dokumentumfilm-rendező. Péter elhozza nekünk egyik kedves kisfilmjét is, a Panoptikumot, amely bár animációt nem tartalmaz, nem áll messze tőle a fikciós világok bevonzása. A filmről itt olvashattok többet.